tisdag 29 december 2009

Plommonmarmelad med vanilj


1½ kg plommon

½ dl vatten

1 vaniljstång

1½ kg strösocker

citronsaft av en citron

3½ tsk pulverpektin

½ dl strösocker

  • Skölj plommonen, kärna ur och skär i lite mindre bitar.
  • Lägg i gryta och tillsätt vattnet. Dela och skrapa ur vaniljstången och lägg i den också. Koka kraftigt i 15 minuter under lock.
  • Häll i sockret och citronen. Koka 15 minuter till under omrörning.
  • Ta av från plattan och blanda ner pektinet blandat med sockret.
  • Koka ett par minuter.
  • Plocka upp vaniljstången, skumma noga och häll genast upp på väl rengjord varma burkar.
  • Jag hade burkarna i ugnen i 100° under tiden marmeladen kokade.

Tips: Ställ burkarna upp och ner så är risken betydligt mindre att det kommer in luft och marmeladen håller mycket längre!

Inga kommentarer: