tisdag 29 december 2009

Svärmors jordgubbsaft och sylt


Vi fick massa frysta jordgubbar av svärföräldrarna för nån vecka sedan. Och idag har jag gjort klart saften och sylt.

Väldigt enkelt recept!

3 l vatten

3-4 kg socker

5 l jordgubbar

  • Koka upp vattnet och sockret tills sockret löst sig. Häll över jordgubbarna.
  • Låt stå övertäckt i ett dygn.
  • Sila blandningen och häll saften på flaskor.
  • Bären som blir kvar i silduken kokas i 30 minuter tillsammans med ½-1 kg socker.
  • Häll på burkar.

Saften håller sig bäst i frysen. Häll inte flaskorna helt fulla, ställ dom i frysen UTAN korken på tills det är ordentligt fryst.

Samma gäller med sylten. Ställ den gärna i frysen, men sätt inte på locket innan det fryst.

Inga kommentarer: